Prečo znižovať príjem mäska?

Áno, bielkoviny sú veľmi dôležitou súčasťou zdravého jedálneho lístka. Potrebujeme ale jesť mäso každý deň? Nie, dvakrát do týždňa by malo stačiť.

To sme si nevymysleli my :D
Ale podľa tohto podcastu človek nepotrebuje jesť mäso každý deň. Tak mu daj šancu.


Etika a konzumácia mäsa

Dodáme ešte “etickú” otázku.
Prístup k zvieratám vo veľkochovoch je častokrát neľudský, krutý, pre zvieratá stresujúci. Veľkochovy majú v niektorých častiach sveta úplne devastačný efekt na prírodu a domorodé obyvateľstvo.
Každý rok sa prepraví 1 miliarda kurčiat a 37 miliónov živých prasiat, oviec, kôz, koní a hovädzieho dobytka v EÚ a za jej hranice. Zvieratá prepravujú často tisíce kilometrov, často niekoľko týždňov.

Trpia vysilením, smädom, zraneniami a na konci často brutálnym usmrtením v krajinách, kde zákony na ochranu zvierat nejestvujú. Aj v tomto momente putujú dojnice z veľkochovov s podlomeným zdravím a skrehnutými kosťami na porážku za hranice EÚ. Na palubách vozidiel a lodí cestujú zvieratá vo vysokom štádiu gravidity či neodstavené mláďatá.

Ak chceme konzumovať “kvalitu”, tak by sme sa asi mali začať potraviny hľadať..doma :)


Prečo sa o tom bavíme?


Priemerný Slovák zje za rok 70 kilogramov mäsa.https://www.teraz.sk/ekonomika/slovak-zje-za-rok-70-kg-masa-jeho-spo/549390-clanok.html